Senzor de miscare PIR

Autor: Viorel -23/08/2010-


Senzorul PIR este un dispozitiv care sesizeaza prezenta umana pe baza radiatiei infrarosii emise de corpul uman.

Dispozitivul dispune de trei fire (negru, maro, si rosu). Firul rosu se cupleaza la VCC, firul maro la GND, iar firul negru este firul de semnal. VCC poate fi orice valoare intre 5 si 12 V.

Firul de semnal lucreaza in regim open-collector (ceea ce inseamna ca vei avea nevoie de un rezistor de 10 K pentru conectare – vezi schema de mai jos).
Puteti cumpara produsele de aici (Romania) :

- senzor PIR

- Arduino Duemilanove

- fire conector tata-tata

Ceva neclar in articolul de mai sus ? Ai vrea sa discuti cu cineva despre proiectul tau ?

Vino pe forumul Robofun !

Despre... Viorel

Acest autor a publicat 132 articole.

Share

FacebookTwitterEmailWindows LiveTechnoratiDeliciousDiggStumbleponMyspaceLikedin

Comentarii


Ro-Bot-X
August 25th, 2010

Stupida chestia cu firul negru legat la semnal si cel maro la masa… Fara sa citesc acest post sau un data sheet le-as fi legat cu siguranta invers. Eh, ce sa-i faci nu toti fabricantii respecta codul negru=masa (GND) si rosu=alimentare (Vcc, de obicei +5V). Personal as folosi culoarea portocalie pentru +3V, dar in general nu se gaseste cablu trifilar cu negru-portocaliu-alb (sau galben). Asa ca, eu folosesc un marker pentru a diferentia un cablu (confectionat de mine din cablu standard de servo cumparat la lungime) destinat unui senzor alimentat la 3.3V.

In orice caz, acest senzor detecteaza doar miscarea unui “obiect” ce radiaza caldura IR, pentru a detecta un obiect stationar, senzorul trebuie miscat (scanat orizontul). Daca senzorul este montat pe un robot, in momentul in care robotul se afla in miscare, senzorul va sesiza si obiectele stationare.

Un alt lucru pe care doresc sa il mentionez este faptul ca senzorul are un fel de lupa care mareste raza de actiune, de multe ori utilizatorul este nevoit sa introduca senzorul intr-un un tub pentru a limita aceasta raza. Daca se elimina acea lupa, se scurteaza distanta la care sunt detectate obiectele, asa ca de cele mai multe ori e bine sa fie pastrata.


Viorel
August 25th, 2010

Thanks, Ro-Bot-X. Nu stiam de chestia cu lupa, interesanta chestia daca am nevoie sa vad doar aproape. Faza cu firele…da, asa este. Ciudat pentru cineva ca Sparkfun.


Adrian Isvoranu
September 2nd, 2010

Salut Viorel,

Poate reusesti sa instalezi si un forum de discutii aici, pe Tehnorama.ro. Ar fi super.
Numai bine!


Alexandru
April 5th, 2014

Program?


CARISMAS
December 10th, 2014

STIE CINEVA CARE SANT IESIRILE PENTRU TRANZISTORUL GR 311 ?


CARISMAS
December 10th, 2014

fac rectificare la articolul anterior. Este vorba de tranzistorul GR 331 nu311. Multumesc.

Trimite un comentariu